Helsingin sanomat 8.12.2012
Teksti Minttu-Maaria Partanen
Katso alkuperäinen artikkeli täältä
Hevoshistorioitsija Juha Erola toimitti kirjan Suomen presidenttien hevosista
Juha Erola oli kaksivuotias, kun hän pääsi ensikosketuksiin hevosen kanssa. Heinolassa sijaitsevalla vaarin tilalla oli työhevosia, joita poika vilisti kotoaan hoitamaan.
”Vaarin toiminta hevosten kanssa oli karismaattista. Hän oli ylitsevuotavan rauhallinen eikä mikään saanut häntä pois tolaltaan. Hän ei pelännyt hevosia, eivätkä ne pelänneet häntä.”
Samaa oppia Erola jatkaa kotitilallaan asuvan kolmen hevosensa kanssa.
”Olemme lauma ja minä olen sen johtaja. Hevosemme eivät pelkää ihmisen kättä. Ne luottavat ihmiseen ehdottomasti. Kilpailureissuilla ja päivittäisessä hoidossa asiat ovat siten paljon helpompia.”
Juha Erola toimii Ypäjän hevosurheilumuseon museojohtajana. Hänen toimittamansa tietokirja Presidenttien hevoset Ypäjällä on juuri julkaistu. Kirjassa tarkastellaan Carl Gustaf Emil Mannerheimin, Urho Kekkosen, Mauno Koiviston ja Tarja Halosen hevosia. Erola vastasi kokonaisuuden lisäksi Mannerheimin hevoshistoriasta.
”Mannerheim oli ennen kaikkea hevosmies ja sellaisena hevosala haluaa hänet muistaa. Marsalkka perusti Ypäjälle puolustusvoimien lämminverisiittolan kalliita kilpahevosia varten. Hevoset olivat hänen suuri rakkautensa. Rakkaus tiivistyi Mannerheimin viimeiseen hevoseen Käthyyn, joka ei kokenut omistajansa toivomaa kohtaloa.”
Juha Erolan elämässä hevoset ovat aina olleet läsnä.
”Kun hevosista saa lapsena tartunnan, niistä ei pääse ikinä eroon. Hevonen on maailman kaunein eläin, se kahlitsee ja saa pauloihinsa.”
Erolaa on aina kiinnostanut hevosten hoitaminen, ei niinkään kilparatsastus.
Parasta on, kun hän on saanut hoitaa laitumella vapaana olevaa suurta hevoslaumaa. Sitä pääsee kokemaan Suomessa enää Ypäjällä. Erolan mielestä hevoset, toisin kuin monet ihmiset, jalostuvat iän myötä.
”Hevoset ovat parhaimmillaan joko maailmaa tarkkailevina varsoina tai kolmenkymmenen vuoden kuluttua, jolloin hevosella on päässään kaikki mahdollinen tieto. Myös sen luonne on kehittynyt. Olen joka päivä kiitollinen siitä, että saan tehdä työkseni, mitä haluan. En allekirjoita ajatusta, ettei työtään pitäisi rakastaa.”
Presidenttien kirjassa kuvaillaan, kuinka presidentti Kekkosella oli ongelma. Hän oli saanut lahjaksi viisi orlovravihevosta, mutta Suomessa järjestettiin ravikilpailuja tuolloin vain suomenhevosille. Eipä aikaakaan, kun Kekkosen vihjeestä Suomeen tajuttiin perustaa lämminverihevosten ravikilpailut, jotta hänen lahjahevosensa pääsisivät radoille.
Marsalkka Mannerheimin Käthy-hevosen loppu ei ollut yhtä onnellinen. Mannerheim toivoi, että hevonen olisi saanut kokea luonnollisen kuoleman. Käthy kuitenkin ammuttiin pikakäskyllä vuonna 1953. Salaliittoteoriat pyörivät yhä Käthyn kuoleman yllä eikä lopullista totuutta saada ehkä selville. Erolan mielestä on sääli, että hevosta käytettiin poliittisena välikapulana.
”Käthy oli kuollessaan vielä hyvässä kunnossa ja sitä olisi voitu hyvin käyttää siitostoimintaan.”
Vaikka Erola on toimiessaan hevosten kanssa rauhallisuuden perikuva, yksi asia hänet saa kiihtymään.
”En siedä hevosten ja eläinten huonoa kohtelua.”
Erolan mielestä monia nykyajan ratsuhevosia ylihoidetaan, mutta niiden luontaista käyttäytymistä ja tarpeita ei aina ymmärretä.
”Vanhoilta hevosmiehiltä olisi paljon opittavaa hevosten käsittelyssä.”
Ypäjän kunta ja Hevosopisto luovuttivat presidentti Tarja Haloselle Ypäjä Tarja -hevosen vuonna 2004. Halonen on vieraillut hevosen luona säännöllisesti. ”On hienoa nähdä, että presidenttiä aidosti kiinnostaa, mitä hänen hevoselleen kuuluu.”
Presidenttien hevosten instituutio Ypäjällä saa jatkoa, kun Hevosopisto luovutti hiljattain tasavallan presidentti Sauli Niinistölle oman nimikkohevosen.
Alkuperäisen jutun kuvateksti: Juha Erolan 28-vuotias Luksori-suomenhevonen on suuri persoona ja elokuvatähti. Viimeksi kesällä Erola ja Luksori osallistuivat Mieletön elokuu -elokuvan kuvauksiin.
Kuka
Juha Erola
• Syntynyt 1966 Heinolan maalaiskunnassa. Asuu kotitilallaan Nurmijärvellä, päätila sijaitsee Heinolassa.
• Työskentelee Hevosurheilumuseon museomestarina Ypäjällä. Museo on Ratsastajainliiton, Suomen Hippoksen, Hevosopiston ja Ypäjän kunnan omistama lajiliittomuseo. Ollut mukana museon kautta lähes kaikissa viime vuosien historiallisten elokuvien kuvauksissa, joissa on tarvittu hevosia tai hevostarvikkeita.
• Kirjoittanut seitsemän luonto- ja hevosaiheista tietokirjaa. Viimeisin kirja, Presidenttien hevoset Ypäjällä, julkaistiin 5.12.2012
• Perheeseen kuuluvat puoliso, kolme suomenhevosta ja kaksi labradorinnoutajaa.
• Valokuvaa ja liikkuu koiriensa kanssa luonnossa. Perhe syö vain Erolan metsästämää lihaa.