Sata hevosen vuotta
Suomen Hevosurheilumuseon uusi näyttely on monipuolinen katsaus hevosalasta Suomessa. Näyttely käsittelee hevostalouden kehitystä itsenäisessä suomessa vuosikymmenien sykleissä. Itsenäistymisen jälkeisistä kohtalon vuosista ja hevostalouden murroksesta vierailija kuljetetaan kohti nykyaikaa. Esillä on niin ravi- kuin ratsastusurheilun huippuhetkiä: hevosia ja ihmisiä niiden takana.
Näyttely on aikamatka suomalaisen hevosalan taipaleeseen. Se avaa kurkistusikkunoita maamme historiaan hevosten kautta.
Mitä talleilla tapahtui Venäjän vallan alta pääsyn aikaan? Miten oman suomenhevosrotumme jalostus kehittyi? Miten hevosurheilu näkyi vuoden 1952 Helsingin olympialaissa? Millaisen murroksen lämminveriravureiden esiinmarssi 1960-luvulla sai aikaan? Millaisia hevosurheilun supertähtiä alalla on syttynyt?
– Suomen itsenäisyyden ja suomenhevosen juhlavuonna nähdään kattava läpileikkaus hevostalouden historiasta sadan vuoden valossa. Näyttely rytmittyy siten, että jokainen hevosalan vuosikymmen erityispiirteineen tulee esitellyksi, museomestari Juha Erola kertoo.
Vuonna 2018 näyttely sai laajennusta vuoden 1918 hevosista kertovalla osiolla.
Näyttelyn käsikirjoitus on Erolan ja Jorma Kemiläisen käsialaa. Näyttely on koostettu pääosin museon omista kokoelmista.
– On jo aikakin, että museon monipuolinen kokoelma pääsee esille näin laajasti. Esimerkiksi ravihuippu Kaarlo Partasen palkintokokoelma on pitkästä aikaa yleisön ihasteltavana.
– Näyttelyn hienoin yksittäinen kappale on keisarillisen Venäjän ylihovitallimestarin puku. Asu on juuri saatu konservoitua. Ylihovitallimestareita oli aikanaan kaikkiaan 12, mutta esineistöä tai tällaista pukua ei ole säilynyt edes Pietarissa. Puku on näyttelyn helmi, mutta en silti nosta sitä yli muiden. Toivon, että näyttelyn kokonaisuus kiinnostaa ja kiehtoo ihmisiä. On mielenkiintoista, mitkä asiat hevosalalla kulloisenakin vuosikymmenenä ovat puhuttaneet.
Teematapahtumat
Näyttelyn avajaiset 6.6.2017