Ravikuninkaallisia ja ratsastuksen aatelisia (2010)

Legendaarinen ravikuningas Murto

Erikoisnäyttelyn 2010 aihe tulee suomalaiskansallisista kilpahevosinstituutiosta. Näyttely rakentuu kronologiseksi kokonaisuudeksi, jossa niin ravi- ja ratsastusurheilun nimenomaan suomalainen kulttuuriperintö pääsee oikeuksiinsa ja molemmat urheilulajit esittäytyvät yhdessä.

Suomenhevonen on näyttelyn pääosassa, kuten myös tapahtumat, jotka on järjestetty kotimaisin voimin ja ovat kasvattaneet hevosurheilun tunnettuutta.

R.W. Steven ja Lorius

Näyttely valottaa kävijälleen Kuninkuusravien historiaa, hetkiä jotka elävät vuosikymmenistä toiseen, hevosia, valmentajia ja ohjastajia. Rinnalla kulkee 90 vuotta täyttävän Suomen Ratsastajainliiton historia. Tiesitkö esimerkiksi, mikä oli gentlemannisääntö? Tai millaista oli Talin laukkakilpailuissa 1930-luvulla?

Tapahtumista nostetaan esille hevosia, jotka ovat saavuttaneet osaltaan mainetta ja kunniaa, ja näin vaikuttaneet suomalaiseen identiteettiin. Ensimmäinen kuninkuusravivoittaja Huovi, legendaarinen Murto, moninkertaiset kuninkaalliset kuten Vieteri, Vekseli ja Viesker sekä laukkahevonen Pamppu ja monet muut kiehtovat hevoset.

Näyttelyn teemaan kuuluvat myös erilaiset oheistapahtumat.

Kiitoratsastuskilpailut Talin kentällä 20.9.1936, suomalaisten hevosten 1200 m:n risuesterata

Lataa näyttelyn esite (pdf)

Teematapahtumat
Kuninkuusravit 2010: Wanhan ajan kilpa-ajot
Kuninkuusravihevosten julkistamistilaisuus 2010:
Kiertopalkinnot esillä yleisölle ensimmäistä kertaa

Julkaisut
Muistoja Talin laukkaradoilta -kirja

Arkiston aarteet
Filmi Talin laukkakilpailuista 1930-luvulta

Kuvia näyttelystä museolta