Juhlanäyttely: Suomalainen ammatillinen ratsastuskoulutus 80 v – Hevosopisto 20 v – FinnDerby 40 v – Suomen Hippos 40 v (2013)

Vuoden 2013 juhlanäyttelyssä muisteltiin tasavuosiaan viettäviä hevosurheiluorganisaatioita. Museon yläkerran tiloihin oli koottu Suomen Hippoksen 40-vuotisjuhlanäyttely ja alakerran näyttelytiloissa juhlistettiin suomalaisen ammatillisen ratsastuskoulutuksen 80 v., FinnDerbyn 40 v. ja Hevosopiston 20 v. taipaleita.

Teematapahtumat
Näyttelyn avajaiset 8.6.2013 FinnDerby ratsastuskilpailun yhteydessä

Tilaisuudessa paljastettiin Emil Cedercreutzin vuonna 1906 veistämä teos ”Ystäväni nummella”

Museon kesäkauden ja erikoisnäyttelyn avaus tapahtui 8.6.2013 kansainvälisen ja niin legendaarisen FinnDerby ratsastuskilpailun yhteydessä

Lauantaina 8.6.2013 museon avajaisten yhteydessä paljastettiin lippukentällä kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin vuonna 1906 veistämä teos Ystäväni nummella.

Tilaisuutta juhlittiin FinnDerby tapahtuman yhteydessä

Veistoksen kiveen on kiinnitetty myös kaksi Cedercreutzin reliefiteosta: Esteratsastaja vuodelta 1928 sekä Kouluratsastus vuodelta 1930.

Teos paljastettiin suomalaisen ammatillisen ratsastuskoulutuksen kunniaksi. Onhan Ypäjän Siittolanmäki toiminut vuodesta 1933 ratsastuksen, hevosurheilun, tutkimuksen, koulutuksen, kilpailutoiminnan ja valtiollisen hevosjalostuksen keulakuvana nyt jo 80 vuotta.

Veistoksen luovuttaa Emil Cedercreutzin säätiö ja sen ottaa vastaan Suomen Hevosurheilumuseo. Kuvanveistäjän testamentin säädöskirjan toiveen mukaan teos voidaan luovuttaa suomalaiseen kaupunkiin, joten Ypäjän kunnasta tulee samalla viikon ajaksi kaupunki.

Suomen Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwall

Museohallituksen puheenjohtaja, Suomen Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwall kuvasi vastaanottopuheessaan veistoksen tulleen nyt kotiin ja että sitä tullaan rakastamaan kuin oikeata ystävää nummella. Cedercreutzin säätiön puolesta veistoksen luovutti vuorineuvos Tauno Matomäki.

Museomestari Juha Erola apujoukkoineen on koonnut kesän näyttelyyn monipuolisen kokoelman esineistöä. Suomen Hippoksen toiminnanjohtaja Pekka Soini avasi omalta osaltaan museon kesän juhlapuheessaan.

Patsaan paljastamista ja museon näyttelyiden avajaisia ryydittivät paitsi juhlapuheet, myös itseoikeutetusti hevoset.

Paljastustilaisuuden huipensi ratsastuksenopettaja Pirkko Herdin loistava ja herkkä musiikkiesitys ratsain

Paljastustilaisuuden huipensi ratsastuksenopettaja Pirkko Herdin loistava ja herkkä musiikkiesitys ratsain. Tilaisuus vietettiin huippu-urheilullisissa puitteissa, kun samana viikonloppuna Ypäjällä kilpaillaan maineikas FinnDerby -ratsastuskilpailu.

Kuvia
Kuvia tilaisuudesta Facebookissa