Juhlanäyttely: Siittolanmäki 75 vuotta – Presidenttien hevoset (2012)

Presidenttien hevosten tarinat esillä Siittolanmäen 75-vuotisjuhlanäyttelyssä Hevosurheilumuseolla

Hevosurheilumuseon vuoden 2012 erikoisnäyttely luo läpileikkauksen Siittolanmäen alueen toimintoihin vuosikymmenien saatossa sekä kertoo presidenttien hevosten tarinat Siittolanmäen historiassa.

Ratsuväkiprikaatin Remonttikoulu muutti Ypäjälle jo vuonna 1933, mutta nimi Siittolanmäki vakiintui puhekieleen vasta 1937 Valtion Hevossiittolan tultua perustetuksi. Näyttely valottaa alueen elämää eri organisaatioiden toiminnassa. Remonttikoulu, Hevossiittola, maatalouskoulu, MTT hevostutkimus, Suomen Ratsastusopisto ja nykyinen Hevosopisto muodostavat katkeamattoman hevoshistoriallisen kokonaisuuden, johon näyttelyvieras pääsee tutustumaan.

Näyttelyssä kunnioitetaan mm. Marsalkka Mannerheimin viimeistä ratsua Käthya. Hevonen on haudattu Ypäjälle, muistomerkki sijaitsee Hevosopiston I-tallin edustalla sijaitsevassa puistossa.

Juhlanäyttelyn punaisena lankana ovat presidenttien hevoset.

Siittolanmäellä ovat asuneet niin marsalkka Mannerheimin kuuluisa Käthy kuin presidentti Urho Kekkosen orlovravurit, jotka johdattivat lämminveriset ravihevoset mukaan kilpa-areenoille 50-luvulla. Esillä ovat myös presidentti Mauno Koiviston lahjahevonen Zaslon sekä presidentti Tarja Halosen suomenhevonen Ypäjä Tarja.

– Presidentti Kekkosen tunnettu ulkopolitiikan hoito antoi alkusysäyksen suomalaiselle lämminveriraviurheilulle, joka nyt tunnetaan yhtenä Euroopan kärkimaista, museomestari Juha Erola valottaa näyttelyn taustoja.

– Siittolanmäelle sijoitetut valtiolliset hevosorganisaatiot ovat vuosikymmeniä vastanneet Suomessa hevosten jalostuksesta ja koulutuksesta. Siittolanmäen historia on lyönyt leimansa hevosalan yhteiskunnalliseen
keskusteluun jalostuksen, kilpailutoiminnan ja koulutuksen kautta, mikä on hyvä muistaa juhlavuoden merkeissä, Erola huomauttaa.

Ypäjä Tarja & Jari Ansio Hevosurheilumusen 2012 avajaisia juhlistamassa

– Siittolanmäki jatkaa edelleen valtiollisia perinteitä. Nykypäivän esimerkkinä on Hevosopiston jäsenyys European States Studs´ Association (ESSA) -järjestössä. Järjestö edistää eurooppalaisen hevoskulttuurin sekä kansallisten hevosrotujen, alan perinteiden ja erityisosaamisen hyödyntämistä koulutuksessa ja muussa yhteistyössä, aikuiskoulutusjohtaja Päivi Laine Hevosopistolta kertoi.

Avajaisia oli juhlistamassa myös valtion viimeinen siitosori 28-vuotias Pysteri, kuskina Taisto Nurmio

Näyttelyn avajaisissa esittäytyivät valtion viimeinen siitosori 28-vuotias Pysteri sekä Ypäjä Tarja.

Teematapahtumat
Näyttelyn avajaiset 4.5.2012

Julkaisut
Presidenttien hevoset Ypäjällä -kirja

Kuvia
Kuvia näyttelyn avajaisista Facebookissa

Näyttelyn avasi Suomen Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwall. Hän toimii myös Suomen Hevosurheilumuseo ry:n hallituksen puheenjohtajana.

Maljapuhe – Fred Sundwall

Juhlanäyttelyn taustatiimi eli varsinainen voimakolmikko, Helena Jansson, Juha Erola ja Päivi Laine

Museomestari ja lyhyt avajaispuhe

Ypäjä Tarja & museomestari Juha Erola

Ypäjä Tarja & Jari Ansio

Ypäjä Tarja, Jari Ansio sekä Fred Sundwall