Hevonen veistotaiteessa (2014)

Hevosveistotaide sykähdyttää Hevosurheilumuseolla

Kesän 2014 näyttely Hevonen veistotaiteessa sijoittuu museon alakertaan. Esillä on muun muassa Herman-Anton Ravander-Rauaksen, Herman Joutsenen, Veikko Leppäsen ja Pentti Papinahon hevosaiheisia veistoksia.

Susanna Nykyrin reliefi

Suomenhevosten kantaori Kirppu

– Suomalainen hevosveistotaide on aivan omanlaistaan, jos sitä vertaa muuhun eurooppalaiseen hevosveistoperinteeseen. Suomalaisissa hevosveistoksissa malli on useimmiten tunnettu, eli veistoksella on tarina. Teokset kertovat samalla jotain suomalaisuudesta, niissä on kansallisia merkityksiä. Veistosten hevosyksilöt ovat hevosia, jotka ovat syystä tai toisesta tulleet kaikkein tuntemiksi, näyttelyn kokoaja museomestari Juha Erola sanoo.

Näyttelykävijää Erola kehottaa heittämään ennakkoluulonsa nurkkaan ja nauttimaan hevostaiteesta. Työt ovat helposti lähestyttäviä.

– Veistoksissa voi nähdä suomalaisen muotoilun kauneuden ja luonteikkuuden. Töitä on 30–50 -luvuilta, mutta myös 80-luvulta tähän päivään. Lisäksi esillä on hevoskarikatyyrejä ja Katja Hannulan myyntinäyttely. Näyttelykokemus on monipuolinen.

Henrik Lavonius, yksi menestyksekkäimpiä estenikkareita 1930-luvulla

Hevosveistotaide-näyttelyn rinnalla museon yläkerrassa nähdään hevosurheilun tähtihetkiä esittelevä perusnäyttely Suomalaisen hevosurheilun huippuhetkiä.. Uudistettu näyttely pitää sisällään esineistöä muun muassa vuoden 1952 Helsingin Olympialaisiin ja Kuninkuusravien historiaan liittyen.

Ypäjän Siittolanmäki on toiminut vuodesta 1933 ratsastuksen, hevosurheilun, tutkimuksen, koulutuksen, kilpailutoiminnan ja valtiollisen hevosjalostuksen keulakuvana.

Teematapahtumat
Näyttelyn avajaiset 6.6.2014