100 vuotta suomalaista hevosurheilua (2011)

Kaarlo Partanen je Ero-Lohko 1958

Vuoden 2011 erikoisnäyttely 100 vuotta suomalaista hevosurheilua luo historian ystäville läpileikkauksen suomalaiseen hevosurheiluun ja hevosjalostukseen.

Näyttely jatkaa museon aiempaa linjaa yhdistämällä raviurheilua ja ratsastusta, mikä on näyttelyn taustavoimanakin toimivan Hevosklusteri-hankkeen yksi tavoite: verkostoitua ja luoda yhteistyötä hevosalalla yli lajirajojen.

Euroopan ravikuningatar Charme Asserdal toi raviurheilun 1970-luvulla koko kansan tietoisuuteen

Raviurheilusta esillä on historian merkittävimpiä käännekohtia. Hevosurheilumuseolla kunnioitetaan raviurheilun ja suomalaisen hevosjalostuksen suurmiestä Ludvig Fabritiusta. Esillä ovat myös presidentti Urho Kekkosen orlovravurit, jotka johdattivat lämminveriset ravihevoset mukaan kilpa-areenoille 1950-luvulla sekä Euroopan ravikuningatar Charme Asserdal, joka toi raviurheilun 1970-luvulla koko kansan tietoisuuteen. Presidentti Kekkosen Suosikki-tamman Tamara-varsan kilpailumenestyksen kautta tarina kiertyy ravilegenda Tuomo ”Tommi” Mäkelään, jolla on myös oma vitriini.

Presidentti Kekkosen hevosten tarina ja esineistö ovat nyt ensimmäistä kertaa esillä, mikä on pala suomalaista kulttuurihistoriaa.

Helsinki, Laakson juuri avattu kenttä 1937, PM kisat

Ratsastusurheilu esittäytyy lajin huippuhetkinä aikansa menestyneimpien ratsastajien esineistökokonaisuuksien kautta vuosilta 1900–1980. Näyttävästi on kerrottu vuoden 1952 Helsingin Olympialaisista, jotka piti alun perin pitää vuonna 1940.

– Vuoden 1940 kotikisoja odotettiin innolla ja Suomi panosti ratsastusurheilun kehittämiseen tosissaan. Maahan tuotiin Englannista Olympiahevosiksi tarkoitettuja ratsuja ja Helsinkiin rakennettiin keskustallit ja Olympiamaneesi, museomestari Juha Erola valottaa historiaa.

Lars Rönnqvist ja Orlik Laakson kentällä Helsingissä

– Vaan toisin kävi, Olympialaiset peruttiin syttyneen maailmansodan takia ja sodan jälkeen Suomeen ei kisoja annettu, koska 1948 kisat oli jo päätetty pitää Lontoossa. Suomi kuitenkin sai vihdoin 15 vuoden odottamisen jälkeen kotikisat 1952, Erola jatkaa.

Arvokisojen kilpailupuvut, arkistomateriaali ja pienesineistö luovat kattavan kuvan suomalaisista niin kilpailijoina kuin kisajärjestäjinä. Näyttelyssä on annettu tilaa myös henkilöhistorialle.

Teematapahtumat
Näyttelyn avajaiset 11.5.2011

Suomenhevosten kantaori Kirppu karautti paikalle 1800-luvun kilpakärryissään

Projektipäällikkö Anne Laitinen toivotti vieraat tervetulleiksi uuden näyttelyn avajaisiin

Maa- ja metsätalousinisteri Sirkka-Liisa Anttila muistutti, että ilman historian tuntemusta ei voi rakentaa kestävää tulevaisuutta. Anttila sivusi myös alueen hevosvoimaisuutta: – Lounais-Hämeessä on ainutlaatuinen hevosalan keskittymä ja alueen vetovoimaisuuden eteen on tehtävä töitä tulevaisuudessakin, Anttila painotti.

Vuoden 2011 näyttelyn avajaiset: suomenhevosten kantaori Kirppu 1800-luvun kilpakärryissään

Museomestari Juha Erola

Ministeri Sirkka-Liisa Anttila tutustui näyttelyyn museomestari Juha Erolan opastuksella

Charme Asserdalin ja presidentti Kekkosen orlovien esineistö on ensimmäistä kertaa esillä Suomen Hevosurheilumuseolla