Suomen Hevosurheilumuseo täyttää 20 vuotta

Suomen Hippoksen, Suomen Ratsastajainliiton, Hevosopisto oy:n ja Ypäjän kunnan vuonna 2000 perustama hevosurheilun erikoismuseo täyttää pyöreitä. Vuodesta piti tulla kaikkien aikojen paras ja elämäntäyteisin vuosi. Sen sijaan tuli kansainvälinen pandemia ja myös museon vuosikello heitti volttia.

Hevosurheilumuseon tehtävänä on muodostaa siirretystä arkistosta kokonaisuus, joka palvelee alan tutkijoita ja aiheesta kiinnostuneita harrastajia.

Ennen kaikkea rajoitustoimenpiteitä ja julkisten tilojen sulkemisia ehdittiin kuitenkin saada suuri ennakkovalmistelu tehdyksi ja siirtää museon tiloihin Hippoksen Suomenhevosta koskeva jalostus- ja kilpailuarkisto 6.4.2020. Hippokselta tulleen arkiston lisäksi museolle ehdittiin siirtää myös FWB- yhdistyksen arkisto, puolustusvoimien hevosjalostusta koskevaa arkistomateriaalia sekä itsenäisen Suomen ratsuväkeä vuosilta 1917-1944 koskevaa materiaalia.

Hevosurheilumuseon tehtävänä on muodostaa tutkimuskäyttöön arkistokokonaisuus, joka palvelee alan tutkijoita ja aiheesta kiinnostuneita harrastajia..

Museon näyttelytoiminta on keskittynyt toistaiseksi Oppilasruokalan saleihin, joissa on esillä osa taidekokoelmiamme ja pyrimme kehittämään tarjontaa jatkossa entistä monipuolisemmin tavoitettavaksi kokonaisuudeksi.

Ja lopuksi:

On tai oli kuluva vuosi näyttänyt sitten huonoja asioita, tulee pian aurinkokin paistamaan. Museo haluaa kiittää kaikkia niitä, jotka ovat käynneillään ja kiinnostuksellaan olleet mukana kehittämässä yhteistä intohimoamme, muuten emme olisi tässä! Me juhlimme yhdessä juhlavuotta, kunhan rajoitukset ja muut harmit helpottavat yhteisten kokoontumisten pitämistä. Museo keskittyy loppuvuodeksi tekemään uuden arkiston muodostuksen suunnitelmia ja me näemme jälleen näyttelyiden, tapahtumien ja uuden arkiston merkeissä.

Museon puolesta,

Juha Erola

Lisää aiheesta:

Forssan lehti 8.4.2020: Yli 50 hyllymetrin suuruinen Suomenhevosarkisto siirtyi Ypäjälle

Hippos 3.4.2020: Suomenhevosarkisto on siirretty Hevosurheilumuseoon

Yle 7.4.2020: Suomenhevosen historia saa uuden kodin Ypäjältä